16.10.2017r. uczniowie klas I – III szkoły podstawowej,wybrali się na wycieczkę do Spółdzielni Mleczarskiej w Ostrowie Wielkopolskim. Do celu podążali pełni zaciekawienia i ekscytacji, ukazując swoje wyobrażenia na temat swojej wycieczki. Po dotarciu, z niesamowitym zaintrygowaniem, wstępowali na schody swoistego miejsca.
Na wstępie pani, która wprowadzała uczniów w tajemny świat mlecznej krainy, w bardzo ciekawy sposób przybliżyła tajniki linii produkcyjnej. Mogliśmy zobaczyć, jak wyrabia się twaróg oraz skosztować tego pysznego produktu. Dużym zainteresowaniem cieszyło się laboratorium, w którym prowadzone są analizy na zawartość wody w mleku, tłuszczu, białka oraz obecność antybiotyku. Należy podkreślić, że z ekscytacją nasze dzieci chłonęły każde wyjaśnienie pani przewodniczki.
Następnie przeszliśmy na zewnątrz, gdzie czekała na nas krowa, którą trzeba było… wydoić! Trzeba przyznać, że każdy spisał się na medal i… otrzymał dyplom! Po tym wyjątkowym i emocjonującym zadaniu, przeszliśmy do restauracji, gdzie były przygotowane kolejne niespodzianki. Każdy wykonał mlekoczapkę, rozwiązał krzyżówkę oraz spróbował przepysznego shake’a.
Ostatnim punktem przygotowanej wycieczki było wyrobienie masła, czyli ubicie w tym celu śmietany. Zadanie to okazało się bardzo trudne, ale opłacało się, gdyż każdy mógł spróbować potem świeżego, przez siebie zrobionego masełka.
Wycieczka była źródłem wiedzy i dostarczyła wszystkim uczniom wielu wrażeń. Jednak przede wszystkim stanowiła praktyczną lekcję, dzięki której poznano funkcjonowanie przedsiębiorstwa, nabrano szacunku do trudnej pracy i zrozumiano, że np. masło czy jogurt –
– zanim znajdzie się na półce sklepowej – musi „przejść” daleką „drogę narodzin”.