W bieżącym roku szkolnym nasza szkoła brała udział w Ogólnopolskim Programie Edukacyjnym „Trzymaj formę”, którego celem jest edukacja w zakresie kształtowania prozdrowotnych nawyków wśród młodzieży szkolnej.
W ramach realizacji tegoż programu opracowano projekt pn. Trzymaj formę – dbaj o normę. Głównym celem naszych działań było zachęcenie uczniów do spożywania zdrowego i urozmaiconego drugiego śniadania, popularyzacja spożywania surowych warzyw, ziół i wody oraz zachęcenie uczniów do większej aktywności fizycznej. Aby spopularyzować jedzenie ziół i zielonych części roślin, prowadzono w klasach zielone kąciki, czyli uprawy rzeżuchy, bazylii, pietruszki i itp.
Wśród prowadzonych działań najciekawszym wydarzeniem okazał się Tydzień Promocji Zdrowia, który został przeprowadzony w dniach od 23 do 29 maja br. Podczas jego trwania odbył się m.in. klasowy konkurs na plakat, przeprowadzono wśród młodzieży ankietę nt. swojego BMI oraz opracowano jej wyniki. Najmłodsi wzięli udział w konkursie na maskę w kształcie owocu lub warzywa, a starsi uczniowie musieli wykazać się wiedzą o zdrowiu i sporcie.
A oto wyniki poszczególnych konkursów.
KONKURS NA MASKĘ dla klasy I, II, III, IV i V
I miejsce – Lena Fikus
II miejsce – Julia Lizak
III miejsce – Laura Młynarz
Wyróżnienia:
1. Małgorzata Tomankiewicz
2. Julia Fluder
3. Anita Pietrzak
KONKURS WIEDZY O ZDROWIU dla klasy IV, V i VI
I miejsce – Marta Piłat
II miejsce – Oliwia Śniatała
III – Zuzanna Krysiak
KONKURS WIEDZY O ZDROWIU I SPORCIE dla klasy VII, II i III gimnazjum
I miejsce – Paulina Borkowska
II miejsce – Wiktoria Glaza
III – miejsce Weronika Cieluch
Zwycięzcom wręczono drobne upominki.
Aby zachęcić młodych ludzi do podejmowania aktywniejszego trybu życia, w trakcie dużych przerw, prowadzono zajęcia ruchowe w rytm popularnych przebojów muzycznych. Odbyły się także wyjazdy na lodowisko i do parku trampolin oraz zajęcia zumby prowadzone przez Panią Katarzynę Frankowską.
Ostatni dzień naszego świętowania okazał się dla wszystkich uczestników szczególnie interesujący. Z samego rana uczniowie gromadzili się w swoich klasach i przygotowywali zdrowe i smaczne potrawy. Kiedy wszystko było gotowe przygotowano stoisko z koreczkami, sokami i kolorowymi kanapkami. Cała brać uczniowska oraz rodzice zostali zaproszeni na degustację.
Mamy nadzieję, że powyższe działania przyczynią się do wzrostu świadomości zdrowotnej wśród młodego pokolenia i zostaną utrwalone zdrowe nawyki żywieniowe, a nasze dzieci będą wybierały częściej wypoczynek czynny i przedkładały go nad bierne siedzenie przed komputerem.