Święto dyni

Święto dyni

29 października w czarnoleskiej szkole jako główna „bohaterka” wystąpiła dynia. Właśnie jej poświęciliśmy naszą uwagę
z powodu cennych wartości odżywczych. To szczególne warzywo jest bogate w witaminy, składniki mineralne, jest niskokaloryczne, zawiera błonnik pokarmowy i zmniejsza m.in. ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Polecamy spożywanie pestek dyni, które obfitują w nienasycone kwasy tłuszczowe.

Kilka dni wcześniej wszystkie klasy skupiły się na przygotowaniu pięknego wystroju swoich sal lekcyjnych w ramach odbywającego się konkursu. W szkole zagościły odcienie żółci, pomarańczy i zieleni.

Świętowanie rozpoczęliśmy od pokazu mody. Uczniowie z klas: I, II, III i IV zaprezentowali się w pomarańczowych strojach. Następnie, na boisku szkolnym, odbył się pokaz doświadczeń chemicznych z dynią w roli głównej. Na koniec przystąpiliśmy
do degustacji potraw przygotowanych z dyni. Była pyszna zupa, kompot, sałatka, ciasto i placki. Jedzenie szybko zniknęło z talerzy.

W trakcie naszych obchodów pracowała trzyosobowa komisja, która wyłoniła zwycięzców ogłoszonych wcześniej konkursów.

W konkursie na najładniejszy pomarańczowy strój wyróżniono następujących uczniów:

1.     Martynę Błaszczyk – kl. I

2.     Maję Brylak kl. I

3.     Jakuba Sikorę – kl. I

4.     Aleksandrę Pietrygę – kl. II

5.     Krzysztofa Ladoruckiego – kl. I

6.     Nikolę Tomczak – kl. II

Natomiast w konkursie na najlepszy wystrój sali lekcyjnej oraz przygotowanie kompozycji z dyni przyznano następujące lokaty:

klasa I – I-miejsce

klasa VII – II miejsce

klasa IV – III miejsce

Nasze działania odbywały się w ramach realizacji programu „Trzymaj formę”.

Szczególne podziękowania należą się p. Tadeuszowi Cygal z firmy „Cygal” za podarowanie szkole ciasta dyniowego, p. Monice Zawidzkiej za ofiarowanie pięknych i dużych dyń, p. Helenie Matysiak i p. Joannie Urbaniak za przygotowanie potraw oraz wszystkim innym rodzicom i wychowawcom za pomoc
w przygotowaniu święta.