W roku szkolnym 2013/2014 do realizacji projektu przystąpiła klasa druga gimnazjum. Uczniowie opracowywali temat pn. „Czy wiemy, co i jak jemy?”. Gimnazjaliści pracowali w trzech grupach tematycznych.
I grupa opracowała temat –Chemia na talerzu. Efektem ich pracy są nagrane filmy przestawiające metody wykrywania tłuszczu, białka i skrobi w wybranych produktach spożywczych oraz prezentacja multimedialna traktująca o składnikach dodatkowych
w żywności. Rezultaty ich działań zostały zaprezentowane pozostałym klasom gimnazjalnym.
II grupa zajęła się zagadnieniem diety i starała się odpowiedzieć na pytanie czy dieta jest bezpieczna, czy groźna. Na podstawie różnorodnych źródeł uczniowie przedstawili w formie plakatu różne rodzaje diet oraz zaprezentowali plakat pn. „Jadłospis dla piętnastolatka”. Wszystkie materiały zostały wyeksponowane w trakcie odbywających się w szkole obchodów Tygodnia Zdrowia.
Prezentacja trzeciej części projektu odbyła się w czasie Tygodnia Zdrowia w formie plakatu i ulotek. Uczniowie przygotowali plakat poświęcony nawykom żywieniowym Anglików i ocenili angielski styl odżywiania. Ponadto zostały przygotowane ulotki, na których znajdowały się przepisy na zdrową sałatkę owocową, zdrowe ciasto (szarlotkę) oraz zdrową i prostą w wykonaniu potrawę (kurczak
z ryżem i warzywami). Wszystkie przepisy zostały napisane w języku polskim i angielskim. Ulotki zostały rozdane uczniom w czasie Tygodnia Zdrowia podczas długiej przerwy.