Światowy Dzień Zdrowia – święto ustanowione przez Pierwsze Zgromadzenie Ogólne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w 1948 roku. Obchodzone jest corocznie od 1950 w dniu 7 kwietnia,
w rocznicę powstania WHO. Jego celem jest zwrócenie szczególnej uwagi na problemy zdrowotne społeczeństw na świecie.
W 2015 roku tematem przewodnim ogłoszonym przez Światową Organizację Zdrowia jest „Bezpieczeństwo żywności”, a hasłem tegorocznych obchodów: „Z pola na stół – uczyń jedzenie bezpiecznym”.
Szkoła włączyła się do tej akcji. Członkowie SK PCK wykonali gazetkę nt. „Bezpieczeństwo żywności”. Powyższą tematykę podejmowano również na zajęciach z wychowawcami. We wszystkich klasach rozpropagowano zasady dotyczące profilaktyki chorób odżywnościowych, zalecane przez WHO, a zebrane w formie „Pięciu kroków do bezpiecznej żywności”, tj.:
– utrzymywanie czystości,
– oddzielenie żywności surowej od ugotowanej,
– dokładne gotowanie,
– utrzymywanie żywności w odpowiedniej temperaturze,
– używanie bezpiecznej wody i żywności.
7 kwietnia jest także Dniem Pracownika Służby Zdrowia i z tej okazji przedstawiciele społeczności uczniowskiej złożyli życzenia pracownikom pobliskiego ośrodka zdrowia i apteki.