Kółko chemiczne w klasie VII

Kółko chemiczne w klasie VII

Na zajęciach kółka chemicznego, rozwijane są zainteresowania uczniów, które prowadzą do zrozumienia procesów zachodzących w najbliższym otoczeniu. Uczniowie chcą zdobyć umiejętność posługiwania się zdobytą wiedzą chemiczną w życiu codziennym.

      W związku z powyższym na zajęciach mogli dowiedzieć się dlaczego herbata zmienia kolor pod wpływem soku z cytryny, do czego w chemii możemy wykorzystać wywar z czerwonej kapusty i co to są wskaźniki naturalne. Użyliśmy między innymi naparu
z niebieskiej herbaty i hibiskusa oraz wywaru z płatków pelargonii. Zbadaliśmy odczyny różnych substancji, z których korzystamy na co dzień w kuchni lub łazience.

      Ponadto uświadomiono siódmoklasistom praktyczne znaczenie umiejętności obliczania stężenia procentowego przy przygotowywaniu zalewy do owoców lub zalewy do kiszenia ogórków. Następnie uczniowie mogli wykorzystać tą wiedzę w praktyce – zakisili ogórki, zgodnie z podanym przepisem. Jeszcze wcześniej w ramach zajęć zdalnych uczniowie wykonywali doświadczenia badając rozpuszczalność substancji, które posiadali w domu.

      Niezwykle cenna dla uczniów była możliwość samodzielnego wykonywania doświadczeń i posługiwania się szkłem czy sprzętem laboratoryjnym. Dzięki temu zgłębiali tajniki wiedzy chemicznej i uczyli się wykorzystując własne obserwacje.