Jogurty własnego wyrobu

Jogurty własnego wyrobu

Jogurt to produkt mleczny znany i lubiany od lat, wywodzący się z rejonów Bliskiego Wschodu, w Europie rozpowszechniony przez Turków na Bałkanach i dalej na całą Europę. Zawiera on mnóstwo witamin i mikroelementów oraz przyjazną i korzystną mikroflorę bakteryjną.

Uczniowie z klasy piątej, jako zadanie dodatkowe z biologii, samodzielnie przygotowali jogurty oraz desery na bazie swoich jogurtów. Praca ta miała zwrócić uwagę piątoklasistów na wykorzystanie bakterii do produkcji produktów mlecznych. Uczniowie mieli także zaobserwować zmianę konsystencji i smaku powstałego produktu – jogurt to nic innego jak ukwaszone mleko z wykorzystaniem bakterii mlekowych.

Jogurt domowy jest zdrowy, łatwy do wykonania i smaczny, a przede wszystkim mamy pewność, co jemy. Idealnie nadaje się do mieszanek z owocami i bakaliami, używany też jest w wielu przepisach kulinarnych.

Piątoklasiści  wykazali się dużym zaangażowaniem i perfekcjonizmem w dokumentowaniu swoich działań. Poniżej prezentujemy przepisy na smaczne desery z wykorzystaniem jogurtu.

Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji z uczniowskich działań!

Zachęcamy do wykonania domowego jogurtu!  Smacznego!