Jogurt w roli głównej

Jogurt w roli głównej

 Omawianie na lekcjach biologii zagadnień związanych z bakteriami było przyczynkiem do samodzielnego wykonania jogurtu naturalnego.  Piątoklasiści wraz ze swoimi rodzicami przygotowali je własnoręcznie. 

Okazało się to całkiem proste. Potrzebne jest tylko mleko i jogurt naturalny albo zakwaska. W jogurcie naturalnym zawarte są bakterie mlekowe, które w temperaturze ok. 450C przeprowadzają proces fermentacji, co w konsekwencji prowadzi do zmiany smaku
i konsystencji mleka. Domowy jogurt jest bardzo smaczny, naturalny, nie zawiera konserwantów ani cukrów, jest tani, a przede wszystkim jest zdrowy. Na bazie domowego jogurtu można przygotować smaczne ciasto lub pyszny jogurt.

            Uczniowie klasy piątej zaproponowali swoje przepisy, a my możemy jedynie podziwiać je na poniższych fotografiach.

                                                 Zachęcamy do zrobienia domowego jogurtu.