O tym, że w bardzo prosty sposób można samodzielnie zrobić jogurt, przekonali się uczniowie z klasy V. Wystarczy przygotować 3,2 % mleko i jogurt z żywymi kulturami bakterii. W następnej kolejności podgrzać mleko do temperatury ok. 45 0 C, dodać jogurt i dokładnie wymieszać. Następnie zawartość garnka z naszą mieszaniną zawinąć w folię aluminiową oraz koc i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 godzin.
I gotowe.
Powyższe działania i przeprowadzone przez uczniów obserwacje pozwoliły zwrócić uwagę na zmianę konsystencji i smaku początkowego i końcowego produktu. Jednocześnie były spójne z tematyką omawianą na lekcjach biologii, a dotyczącą procesu fermentacji przeprowadzanej przez bakterie, a także korzystnego znaczenia bakterii w życiu człowieka.
Dzieci, w ramach dodatkowej pracy z biologii, przygotowały także na bazie własnoręcznie wykonanego jogurtu, pyszne desery.
Zaletą domowego jogurtu jest jego smak, świeżość, prosty sposób wykonania oraz niska cena. Jogurt to źródło białka, wapnia, kwasu mlekowego i witamin z grupy B.
Zachęcamy, aby samodzielnie przygotować jogurt.
Smacznego!