Dzień Dyni to wydarzenie nieposiadające stałej daty. Obchodzi się je najczęściej w październiku – kiedy kończą się jesienne zbiory. Również uczniowie naszej szkoły, w ostatni czwartek października, postanowili docenić to ciekawe warzywo. Przed każdą salą lekcyjną wykonano wspaniałe dekoracje z dynią w roli głównej.
Młodsi uczniowie wykonywali „dyniowe” zadania, a starsi poznawali cenne walory kulinarne dyni, jej odmiany, pochodzenie, ciekawostki.
Dynia świetnie nadaje się na jesienne dekoracje, ale również jest wykorzystywana do wielu przepisów kulinarnych. Pod grubą skórą dyni znajduje się miąższ, który jest bogaty w minerały i witaminy A, C i E – a więc ma ogromny wpływ na naszą cerę i wzmacnia odporność. Dynia prawie nie zawiera tłuszczów i składa się w około 92% z wody, przez co jest doskonała dla osób odchudzających się.
Ten ciekawy owoc stał się inspiracją dla wyobraźni i kreatywności uczniów, którzy wzięli udział w konkursie pn. „Dyniowy Krasnal”. Dzieci wykorzystały w swoich pracach – oprócz dyni – różnorodne materiały: włóczkę, drewno, watę czy liście. Wszystkie prace są bardzo ciekawe i cieszą oczy.
Postanowiono wyróżnić następujące krasnale:
- Alicji Bachty z kl. V
- Martyny Błaszczyk z kl. IV
- Oskara Fikus z kl. II
- Gabrieli Fleischer z klasy VI
- Mai Śniatały z kl. II
- Wojciecha Witwickiego z kl. VII
Zapraszamy do obejrzenia fotogalerii.