Liście zawdzięczają swój kolor chlorofilowi – zielonemu barwnikowi znajdującemu się w organellach zwanych chloroplastami. To chlorofil pochłania energię słoneczną i aktywuje proces fotosyntezy.
A skąd biorą się jesienne barwy liści? Na to pytanie próbowaliśmy odpowiedzieć na lekcjach chemii w klasie VII i biologii w klasie V. Przyjrzeliśmy się bliżej barwnikom, które występują w liściach próbując je wyodrębnić, czyli wyekstrahować. Stąd wykorzystaliśmy metodę rozdziału barwników zwaną chromatografią kolumnową.
Uczniowie przystąpili do wykonania doświadczenia. Użyli różnokolorowych liści. Najpierw uzyskaliśmy ekstrakt barwników i wprowadziliśmy do naszych kolumn. Tutaj nastąpiło rozdzielenie barwników. Mogliśmy przekonać się, że za kolor liści przez cały rok odpowiada nie jeden barwnik, a kilka. I tak kolor ciemnozielony i jasnozielony to chlorofile, żółtopomarańczowe to ksantofile, a pomarańczowoczerwony – karotenoidy. Jesienią w pierwszej kolejności zanika w liściach chlorofil i dlatego możemy widzieć inne barwniki.
Należy docenić duże zaangażowanie uczniów i ich staranną pracę. Udało się zaobserwować poszczególne barwniki.
Poniżej prezentujemy wyniki naszych działań.








